Sök

Tidigare kolumnister Andrea Reuter

Andrea Reuter

Lanserar svensk film i världen, är ett känt tv-ansikte i Sverige och kommer från Helsingfors. Bloggar på andreareuter.blogspot.com.

 

Denna ständigt närvarande framtid

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Andrea Reuter

Onsdag, 7 December 2011 10:43

 

Min bror är finsnickare med ett ohälsosamt mått av intresse för absolut allting, mina två låtsasbrorsor (brorsa från en annan morsa, brukar vi säga, men då kan ju någon få för sig att vi har samma far och det har vi ju inte heller) här i Stockholm jobbar som kaospilot och projektledare respektive hörlurstillverkare. Själv är jag filmjournalist. Ingen av oss sysslar alltså med forskning eller avancerad teknik eller dylikt. Trots detta landar våra diskussioner alltid i samma ämne. Vi börjar någonstans, går längs vingliga skogsstigar i diskussionens terräng och kommer fram till målet: Framtiden (med stort F). Hur kommer den att se ut, vad händer just nu, när kommer vi att få ta del av de möjligheter som vi bara drömde om i går?

Läs mer

   

Med humorn som vapen

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Andrea Reuter

Onsdag, 4 Maj 2011 09:30

Usama Bin Laden är död. Sannfinländarna skrällsegrar i riksdagsvalet. Japan är det nya Tjernobyl. Och Englands Prince William gifter sig med pompa och ståt. Otaliga händelser som kommer att gå till historien har slagits om nyhetsutrymmet de senaste veckorna.

Läs mer

   

Singulariteten är nära

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Andrea Reuter

Torsdag, 10 Mars 2011 15:17

År 2029 uppnår mänskligheten singularitet. Alltså när människa och maskin blir ett. Detta har framtidsforskaren Ray Kurzweil påstått länge, men det var först när jag häromdagen såg dokumentären om honom, Transcendent Man, som jag verkligen insåg hur spännande, skrämmande och livsomvälvande mänsklighetens framtid är.

Läs mer

   

Prata om det, du är inte ensam

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Andrea Reuter

Måndag, 10 Januari 2011 10:07

De senaste månaderna har man i media och kafferum världen över dagligen diskuterat Wikileaks och dess frontman Julian Assange. Frågorna är många: gör Wikileaks rätt när de släpper hemligstämplade dokument, hur påverkas världen av Wikileaks närvaro och har den traditionella journalistiken misskött sitt granskande uppdrag. Och så förstås då Assange, en man vars aura av internationell gentlemannatjuv inte kan sluta fascinera mig. Han är som bekant anklagad för sexuellt ofredande i Enköping (av alla ställen), ett faktum som föranlett allt från konspirationsteorier om att CIA tvingat tjejerna att vittna falskt till ett ifrågasättande av det svenska rättssystemets oavhängighet.

Läs mer

   

Framgångsvåg för svensk film

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Andrea Reuter

Tisdag, 23 November 2010 10:34

Med Julianne Moore och Jonathan Rhys Myers i huvudrollerna och en budget på 22 miljoner dollar kunde skräckfilmen Shelter, som i går hade svensk premiär på Stockholms internationella filmfestival inför en fullsatt biosalong, vara vilken Hollywoodproduktion som helst.

Men för oss här i Sverige är den inte det. Männen bakom filmen är nämligen den svenska regissörsduon Måns Mårlind och Björn Stein, som med den svenska thrillern Storm (2006) i bakfickan åkte över till USA och fick chansen att visa vad de kan göra med en sju gånger så stor budget.

Samtidigt som publiken ryser på visningen av Shelter pågår inspelningen av The Girl with the Dragon Tattoo på Stockholms gator. Det är den väletablerade regissören David Fincher (Fight Club, The Social Network) som tagit plats i regissörsstolen för den amerikanska nyversionen av Stieg Larsson-deckaren Män som hatar kvinnor.

Läs mer

   

Den överdrivna politiska korrektheten

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Andrea Reuter

Måndag, 27 September 2010 09:49

För exakt en vecka sedan vaknade jag tillsammans med ca 9 miljoner andra upp i ett nytt Sverige. Ett Sverige där det rasistiska partiet Sverigedemokraterna (SD) tagit sig in i riksdagen med 20 mandat och en vågmästarroll. Förfärade upprop skallade på debattsidor, Facebook-statusar och på Sergels torg, där 10.000 personer samlats för att demonstrera mot SD. Jag tycker givetvis också att det är chockerande att nästan 400.000 svenskar röstat på SD, inte bara för att SD för en rasistisk och otidsenlig politik utan också för att deras politiker verkar så sanslöst korkade. Den intellektuella nivån rör sig någonstans långt under den genomsnittliga supande och knullande dokusåpadeltagarens och den huliganartade "Jimmie Åkesson, tja-la-la-la-la"-ramsan som skallade på deras valvaka fick mig att vilja gå under jorden av skam där framför tv-apparaten.

Läs mer

   

Finlandssvenskarna invaderar den svenska filmvärlden

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Andrea Reuter

Måndag, 3 Maj 2010 11:50

Lincoln Center i New York är världens största kulturcentrum. Utbrett över flera kvarter på Upper West Side på Manhattan finns allt från The Metropolitan Opera till legendariska dansskolan Juilliard. Lincoln Center har också ett respekterat Film Society och det var i samarbete med det som Svenska Filminstitutet och Svenska Institutet för några veckor sedan sparkade igång den största svenska filmserien som någonsin visats i USA. Under rubriken Northern Exposures: Sexuality and Social Change in Swedish Cinema visades över 40 svenska filmer från tidiga stumfilmer till de senaste årens festivalpärlor.

Läs mer

   

Sida 1 av 2