Sök

Tidigare kolumnister Andrea Reuter Med humorn som vapen

Med humorn som vapen

Andrea Reuter

Usama Bin Laden är död. Sannfinländarna skrällsegrar i riksdagsvalet. Japan är det nya Tjernobyl. Och Englands Prince William gifter sig med pompa och ståt. Otaliga händelser som kommer att gå till historien har slagits om nyhetsutrymmet de senaste veckorna.

Men för mig bleknade allt det andra i lördags. I lördags hände nämligen något som för mig var verkligt historiskt: Barack Obama visade omvärlden att USA nu har en genuint kool president. En kool president med skitbra humor. Visst, presidenter har väl skämtat genom alla tider för att verka folkliga och mänskliga, men den humor Obama visade prov på var något nytt, det var genuint modern humor. Skarpsinnig, samtidskommenterande, elak och populärkulturellt refererande humor.

Platsen var Vita Huset och den årliga White House Correspondence Dinner, en tillställning för prominenta journalister som regelbundet rapporterar från Vita Huset. Presidentens tal på tillställningen ska förvisso vara mer underhållande än seriöst och Obamas fantastiska retoriska förmåga har vi sett bevis på förut, men att han besitter en sådan otrolig komisk tajming och ett sådant pokeransikte var en positiv överraskning.

Obama inledde med att visa upp sin födelseattest framför en vajande amerikansk flagga till en smörig låt med texten "I am a real American". Donald Trump och andra har de senaste veckorna gjort en affär av att ifrågasätta om Obama är född i USA, så det var förstås ett svar riktat till dem. Men sättet han gjorde det på, att på ett ironiskt vis använda den amerikanska storsvulstigheten med flaggor i slow motion och pompös musik, visade genast från början att det här talet hålls av någon med självdistans och humor. Obama fortsatte med att säga att han är orolig över att han tappar stödet hos sin kärngrupp av understödare, Hollywood-skådespelare, eftersom han hört att Matt Damon är besviken på hur han skött sig den senaste tiden. Detta kontrade han med att säga att han sett Damons nyaste film Adjustment Bureau och att han tyvärr måste säga att han i sin tur är besviken på Damon.

Och så fortsatte han. Smart och roligt plattade han till sina belackare, främst då Donald Trump och den reaktionära tv-kanalen Fox. Ibland närmade sig komiken nästan det absurda, som när han fällde det omedelbart klassiska citatet "Donald Trump often appears on Fox, which is ironic, because a fox often appears on Donald Trump's head". Kamma-håret-över-flinten-mannen Trump var gäst på middagen och såg definitivt inte road ut. Nu ska jag inte förstöra genom att berätta allt Obama sade (och visade!), ni får helt enkelt kolla in hans tal själva på Youtube ( följ gärna upp det med Saturday Night Live-komikern Seth Meyers tal som han höll efter Obama). Det är tjugo välinvesterade minuter.

Att South Park-skaparna Trey Parker och Matt Stone skulle få konkurrens på vem som gör den intelligenaste och hårdaste populärkultursrefererande humorn i USA hade jag inte kunnat föreställa mig. Och att det var deras egen president som stod för den konkurrensen? Aldrig hade jag trott det. Tack, Obama.

 

0 Kommentarer Add Comment

Skriv kommentar
Denna artikel är låst och går inte att kommentera längre.

busy