Sök

Tidigare kolumnister Herman Lindqvist

Parisbrev av Herman Lindqvist

Herman Lindqvist

Den krympande presidenten

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Herman Lindqvist

Söndag, 12 September 2010 10:54

September månad har alltid varit den bästa för resor Paris. Då är det ännu varmt och skönt utan att vara hett. Allt är öppet, kvällarna är ljumma, caféer och restauranger fulla och ostronen smakar som bäst. I affärer, varuhus och massmedia återkommer hela tiden ordet "rentrée"- återkomst. Det är inte bara skolor och teatrar som har börjat igen. Massmedia brukar lansera nya layouter, tv-redaktioner nya vinjetter, politikerna är tillbaka solbrända och fräscha med nya utspel. Till och med de franska fackföreningarna är tillbaka och har redan hunnit med säsongens första rejäla endags generalstrejk officiellt emot planerade pensionsreformer, men i verkligheten emot allt och alla och i synnerhet emot presidenten.

Läs mer

   

Bröllopsfeber

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Herman Lindqvist

Onsdag, 16 Juni 2010 21:41

Det rasar bröllopsfeber i Sverige. Även seriösa morgontidningar som Dagens Nyheter , som alltid varit klart republikanska, har redan i flera veckor haft helsidesartiklar om och omkring kronprinsessans kommande bröllop. Sveriges Television, som förr brukade lägga "kunganyheter" i en 30 sekunders stump strax före vädret, har haft timslånga sändningar veckorna innan bröllopet och kommer att ha dagliga direktsändningar alla kvällar veckan innan. Enbart SVT har ackrediterat över 130 personer för bevakningen av vigseln och courtegen efteråt.

Naturligtvis hörs kritiska röster. Republikanska föreningen säger sig ha fördubblat sitt medlemsantal och det har utkommit flera antirojalistiska böcker och stridsskrifter.

Läs mer