Logga in

Sök

Arkiv Lia Markelin

Lia Markelin

Koordinator på Magma.

 

Den Stora Frågan

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Lia Markelin

Måndag, 11 Mars 2013 21:10

The Big Issue är namnet på den tidning som bostadslösa säljer i England. På engelska fungerar namnet på flera plan eftersom "issue" kan stå både för fråga eller problem och för upplaga eller nummer. På finska blir Iso Numero (det stora numret) inte riktigt lika fyndigt, men tidningen fyller samma funktion: mindre bemedlade får sälja tidningen och behålla största delen av inkomsterna själva. De tre första numren får de gratis för att sedan köpa följande nummer för en euro styck och sälja dem för fyra euro; försäljaren får alltså tre euro per såld tidning. För att bli försäljare krävs inget identitetsbevis eller skattekort, och inkomsterna påverkar inte heller möjligheten till utkomststöd i Helsingfors.

Läs mer

   

Baskien efter ETA – Om språket, skolan och samhället

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Lia Markelin

Onsdag, 19 December 2012 10:17

Allmänt om Baskien

Talar man om Baskien kan det innebära i alla fall två olika saker: antingen enbart den spanska regionen Baskien (Euskadi), eller så språk- och kulturområdet Baskien, där också norra Navarra samt tre regioner från sydvästra Frankrike ingår (Euskal Herria, det basksiska språkets land). På baskiska kan dock Euskadi användas också för hela språkområdet.

Läs mer

   

Tvåspråkig skola som hot

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Lia Markelin

Tisdag, 27 November 2012 14:03

I en nyss utkommen rapport kartläggs de samiska ungdomarnas (13-17 år) språkanvändning i Utsjoki. Eller snarare de samiska tonåringarnas användning av det samiska språket. Rapporten är ingen uppmuntrande läsning.

Utsjoki är Finlands samiskaste kommun, den enda kommunen i landet där samerna är i majoritet. Samiska är ett officiellt språk i den tvåspråkiga kommunen, där man har rätt till service på finska eller samiska. Det finns två samiska daghem och samiska används också som undervisningsspråk i grundskolan, för den som väljer att gå i samisk klass. Från högstadiet ges undervisningen på finska för i alla fall en del av de samiska eleverna. Skoladministrationens språk är finska, liksom språket för gemensamma aktiviteter i skolans regi. I gymnasiet undervisas alla ämnen på finska, förutom det samiska språket.

Läs mer

   

Yttrandefrihet vs. islam

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Lia Markelin

Torsdag, 20 September 2012 12:32

Igen går vågorna heta kring Muhammad-karikatyrerna. Medan den islamska världen är i uppror över en film som hädar islam, bestämmer sig den franska satirtidningen Charlie Hebdo att publicera karikatyrer på profeten Muhammad. Frankrike reagerar genom att stänga sina ambassader och skolor i muslimska områden som de upplever kan utgöra mål för lokala hämndaktioner.

Hur kommer det sig att vi är här nu igen?

Läs mer

   

Bilderberg och demokratin

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Lia Markelin

Torsdag, 14 Juni 2012 14:47

De har pågått ända sedan 1954, de så kallade Bilderberg-mötena. Omkring 120 av de mest inflytelserika personerna på båda sidorna av Atlanten samlas årligen till en tredagars informell konferens för att diskutera... Ja, vad? Tills 2009 visste knappt någon om vad som pågår på dessa möten, eller att de existerar, trots att ca en tredjedel av deltagarna består av folkvalda politiker. Matti Vanhanen har deltagit, liksom också Jyrki Katainen. Förutom ledande politiker i både Europa och USA deltar ledare för världens största företag, banker och organisationer. Olika FN-organ deltar, liksom Europeiska Centralbanken.

Läs mer

   

Problemet Breivik

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Lia Markelin

Fredag, 27 April 2012 15:32

På torsdag 26.4 demonstrerade omkring 40 000 mänskor i Oslo mot Anders Behring Breivik genom att sjunga den sång som han i rättegången nämnt att han hatar. I demonstrationen deltog också de nordiska kulturministrarna, där ibland Paavo Arhinmäki. Ett klart och tydligt budskap om att man inte godkänner det som Breivik gjort eller står för.

Samtidigt. Vi vet alla hans namn. Vi känner alla till hans manifest och till och med detaljer om dess innehåll, utan att ha läst det. Vi vet till och med vilken sång han hatar.

Läs mer

   

Behövs journalisten?

Obs, öppna i ett nytt fönster. Skriv ut

Lia Markelin

Tisdag, 3 April 2012 08:31

I mitt senaste PS skrev jag att jag inte tycker att det alltid är värt att sända in externa journalister i krigsområden, med risk för både journalistens och de lokalas liv. Det tycker jag fortfarande. Samtidigt har jag tampats med frågan sen dess: till vilken grad behövs professionella journalister i dagens ständigt uppkopplade värld?

Läs mer

   

Sida 1 av 3