Logga in

Sök

Arkiv Olav S Melin Klartext om krisen i Grekland

Klartext om krisen i Grekland

Olav S Melin

Greklands parlament har efter en dramatisk söndag godkänt ett sparpaket som ger landet ett lån på 130 miljarder euro. Samtidigt minskas antalet tjänstemän, minimilönen sänks och det skärs i försvarsbudgeten.

För en kort stund kan grekerna andas ut. Men miljarderna löser inte på sikt de grekiska problemen. På sin höjd symptomen av en djup kris. Det sade tidigare Greklands ambassadören Ole Norrback rent ut i MTV3:s nyhetsmorgon (14.2). De verkliga problemen handlar om korruption i maktens korridorer som lett till ett utbrett missnöje bland folket. Det är där hjälpen utifrån behövs, löd Norrbacks analys.

Söndagens kravaller som övergick i våld är en protest mot de hårda krav som EU ställer. Krav som upplevs som egoistiska, eftersom lånegarantin för Euroländerna är viktigare än grekernas möjligheter att investera på längre sikt. Men kravallerna riktar sig också mot den styrande politiska eliten. Det behövs en ny politisk kultur i landet, sade Norrback och utdömde de två styrande partierna, socialdemokratiska Pasok och konservativa Ny demokrati.

Ole Norrback påminde också om ett Churchill citat i intervjun: "The Balkans produce more history than they can consume". Säkert en sanning med modifikationer. Ett annat grekiskt ordspråk kanske skulle ge grekerna mer råg i ryggen: "Bildningen är en prydnad i medgången, en tillflykt i motgången."

0 Kommentarer Add Comment

Skriv kommentar
Denna artikel är låst och går inte att kommentera längre.

busy