Logga in

Sök

Arkiv Olav S Melin Svenska.nu är toppen

Svenska.nu är toppen

Olav S Melin

Det är inte bara EU-kommissionen som hyllar svenska.nu som ett av de mest framgångsrika europeiska språkprojekten. Till skaran sällar sig också en viss Jukka Jusula. Han har gjort sig känd som framgångsrik rådgivare åt Timo Soini. När han i måndags deltog en paneldebatt om svenskan i Finland i svenska.nu: s regi representerade han enbart sig själv.

Om det var därför han var fri att säga sin åsikt må vara osagt. Men han framstod i en lite förutsägbar och tråkig panel som en fräsch fläkt.

Språket är ett kommunikationsmedel. Den som bemödar sig om att i Finland kunna svenska fördubblar sina chanser, var Jusulas budskap. Själv föregår han med gott exempel när han livfullt argumenterar för svenskans sak med svenska synonymordboken i högsta hugg. Språket har han lärt sig för att använda det. Synonymboken hjälper honom att hitta nya uttryckssätt.

Att det svenska språket på finskt håll inte är så populärt utdömde Jusula som en fadäs. Tvångssvenskan har fått en motsatt effekt, ansåg han och talade för en frivillig svenska och motiverade med just nyttan. Och att svenska.nu med rap-artister och nya metoder slår ett slag för svenskan i skolorna fick Jusula att utbrista: "svenska.nu är toppen".

Nu företrädde Jukka Jusula sig själv . Men hoppas att han också kunde dela med sig något av sin entusiasm och insikt om betydelsen av det svenska språket i de politiska kretsar där han till vardags rör sig.

 

0 Kommentarer Add Comment

Skriv kommentar
Denna artikel är låst och går inte att kommentera längre.

busy