Vain muutama jättää kirjoittamatta ruotsin

I Pohjolan Sanomat (6.3), som utkommer i Kemi noteras att över 90 procent av abiturienterna skriver svenska i studentexamen:


"- Vain muutama jättää kirjoittamatta. Rajalla ruotsi on tärkeä aine, ja Torniossa on kirjoitettu ruotsista loistavia arvosanoja, Tornion yhteislyseon lukion ruotsin kielen opettaja Anne Salmela sanoo.

Ruotsin kieli ei ole ylioppilaskirjoituksissa enää pakollinen aine, mutta Torniossa sen kirjoittaa vapaaehtoisestikin 90-95 prosenttia ylioppilaskokelaista.

Salmela sanoo, että rajalla ruotsi on tarpeellinen kieli työpaikkojen ja kanssakäymisen vuoksi. Kauppakeskusten työpaikoissa ruotsin kielen taito on ensimmäinen asia, mitä kysytään. Myös pojat ovat Salmelan mukaan havainneet ruotsin taidon tarpeelliseksi, koska nämä pelaavat ruotsalaisten kanssa yhteisissä joukkueissa.

Ruotsin kielen opiskeluun tai kirjoittamiseen ei Salmelan tarvitse oppilaitaan patistella. Oppilailla on riittänyt motivaatiota. Torniossa valtaosa kirjoittaa A-ruotsin.

- En koe olevani pakkoruotsin opettaja, Salmela sanoo.

Opettajakuntaa, Salmelaa näiden mukana, ihmetyttää rajakaupungin säästöt. Kaksoiskaupunki twincityssä poistettiin mahdollisuus valita A-ruotsi ala-asteella. Salmelan mukaan herkkyys oppia vieraita kieliä on ala-asteella aivan erilainen kuin yläasteella. Hän arvioi, että ennemmin tai myöhemmin A-ruotsin poistaminen ala-asteelta näkyy myös lukion ruotsin kielen tasossa."

http://www.pohjolansanomat.fi/cs/Satellite/PS-Uutiset/1194615244688/artikkeli/vain+muutama+jattaa+kirjoittamatta+ruotsin.html