Suomalaisten uusi hyvinvointi lähtee oppimisesta

SITRA (Jubileumsfonden för Finlands självständighet) efterlyser en ny välfärd. Den har sin grund i undervisningen som påbörjas redan i förskolan och är mer smidig än dagens och har inslag av internationalism. Betänkandet kommenteras i Oppettaja-lehti (12.3.) av Riitta Korkeakivi

"Joustavat putket ja esikoulu kaikille
Jatkossa opinnot alkavat ja päättyvät nopeammin kuin nyt.

Kaikille kuuluva esikoulu, taide- ja elämänhallinta-aineet, opintosetelit, pääsykokeiden poisto, tiukemmat valmistumisajat sekä pakollinen ulkomaanvaihto ovat keinoja, joilla Suomen itsenäisyyden juhlarahasto on viemässä Suomea nousuun.

OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Olli Luukkainen on mukana Sitran kolmenkymmenen asiantuntijan työryhmässä muokkaamassa Suomen elinvoiman lähteitä ja seuraavan hallituksen ohjelmaa. Pohjalla ovat talouden, ikärakenteen ja kiristyvän kansainvälisen kilpailun madonluvut ja tavoitteena Suomen ja suomalaisten hyvinvointi. Ohjelmaa johtaa hallitusammattilainen Sari Baldauf.

Kaikkia kannustettava

Sitran kehitysohjelma tähtää siihen, että kaikkia halutaan kannustaa, mutta ketään ei jätetä heitteille.

- Peruspilareina ovat osaaminen ja oppiminen. Niille rakentuvat yksilöllinen, yhteisöllinen ja kansallinen elinvoima ja kilpailukyky, koulutusta koskevaa työryhmää vetänyt Luukkainen kuuluttaa.

Parin sadan päättäjän vaikuttajafoorumeissa ollaan oltu yhtä mieltä siitä, että koulutusputkia on lyhennettävä ja tehokkuutta lisättävä putken molemmissa päissä. Ikääntyminen edellyttää, että suomalaiset tulevat koulutuksesta ulos nuorempina.

Jos pääsykokeita uusittaisiin, samalla tulisi karsituksi turhia välivuosia. Tutkinnon aikarajoja voitaisiin tiukentaa opintotuen ehtoja kiristämällä.

- Putket on räjäytettävä, ei kymmentä kapeaa vierekkäin, vaan mieluummin limittäin. Poikkeuksia tietysti on, esimerkiksi lääketieteellinen koulutus, Luukkainen selvittää.

Sitran ohjelmassa haluttaisiin muuttaa kandidaatin tutkinnot nykyistä laaja-alaisemmiksi, jolloin voitaisiin ottaa opiskelijoita sisään laajempiin kokonaisuuksiin ja poistaa pääsykokeet.

- Kun tutkimuksen raja-aitoja löysätään, helpotetaan siirtymistä koulutusohjelmasta toiseen. Samalla vähenee useamman tutkinnon suorittajan ongelma. Maisterin tutkinnot pysyisivät spesifeinä ja kaikille avoimina.

Myös opintoseteli on ollut esillä työryhmässä. Setelillä yhteiskunta voisi avittaa yhden tutkinnon verran. Lukukausimaksut eivät Sitran työryhmää innosta.

Sivistystä ja elämänhallintaa

Nykyinen peruskoulumalli kelpaa Sitran asiantuntijoille eikä yksityiskouluja haluta lisätä.

Alakouluun halutaan lisää taideaineita, yläkouluun, ammatilliseen peruskoulutukseen ja lukioon elämänhallintataitoja.

- Peruskoulun tehtävänä on tarjota laaja-alaista sivistystä, Luukkainen perustelee.

Hän innostuu puhuessaan luovasta aloitteellisuudesta ja ristiinpölytyksestä, poikkialaisista verkostoista, joissa opiskelu ja työ limittyvät paremmin toisiinsa.

- Poikkialaisuutta tarvitaan jo perusopetuksen toimintakulttuurissa ja tuntijaossa, missä esimerkiksi luonnontieteet tai taideaineet voitaisiin ehkä koota uudella tavalla kokonaisuuksiksi. Perusosaamisen saavuttamisesta on kuitenkin pidettävä huolta.

Luukkainen varoittaa erikoistumasta liian aikaisin. Valinnaisuuksien paikka ei ole alaluokilla.

Esiopetuksen pitäisi Sitran työryhmän mielestä kuulua kaikille ja varhaiskasvatuksen olla opetustoimen alaista.

Kohti kansainvälisyyttä

Luukkainen toivoo Sitran ohjelman tavoin, että myös valtakulttuurin ulkopuoliset ihmiset ja yhteisöt valjastettaisiin oppimaan ja opettamaan.

- Meillä on kielivalikoimaa enemmän kuin koskaan, hän huomauttaa.

Maahanmuuttajille pitäisi tarjota enemmän suomen ja ruotsin kielen sekä suomalaisen kulttuurin opetusta. Vastaavasti suomalaisten olisi kansainvälistyttävä.

Luukkainen tekisi kansainvälisestä opiskelijavaihdosta pakollista. Hän ehdottaa, että yksi kolmasosa opinnoista pitäisi suorittaa ulkomailla. Kansainvälinen vaihto koskisi lisääntyvässä määrin myös ammattikoulutusta.

Liika tyytyväisyys sokaisee

Suomen elinvoiman lähteet -kehitysohjelmassa todetaan, että pääosa suomalaisista on tyytyväisiä elämäänsä. Työryhmissä on mietitty, ovatko suomalaiset liiankin tyytyväisiä ja laiskoja edessä olevien muutosten edessä.

Ikärakenne puuduttaa ja lasku uhkaa langeta tuleville sukupolville. Muiden asiantuntijoiden tavoin Sitra muistuttaa, että työhön on päästävä kiinni aikaisemmin ja siinä on pysyttävä pitemmän aikaa.

Railakasta sanallista miekkailua

Sitran työryhmässä on jäseniä kaikista puolueista sekä asiantuntijoita ja vaikuttajia laajasti yhteiskunnan eri aloilta. Aina ei suinkaan olla yksimielisiä. Toisaalta yhtä totuutta ei haetakaan, vaan useita erilaisia.

Luukkaisen mukaan asioista käydään välillä hyvinkin railakasta sanallista miekkailua.

Sitran laaja vaikuttajafoorumi kokoontuu viimeisen kerran 23. maaliskuuta. Koko raportti julkaistaan huhtikuun lopulla.

Näillä Suomi voisi nousta
- Esikoulu kaikille

- Lisää taideaineita ja elämänhallintaa peruskouluun

- Opintosetelit

- Laajemmat opintokokonaisuudet

- Pääsykokeet pois yliopistoista

- Tiukemmat valmistumisajat

- Pakollinen ulkomaanvaihto"

http://www.opettaja.fi/pls/portal/docs/PAGE/OPETTAJALEHTI_EPAPER_PG/2010_10/145557.htm