Pakkovenäjää pakkoruotsin rinnalle?

Nättidningen uusisuomi.fi uppmnärksammar beslutet på Samlingspartiets partikongress att slopa den obligatoriska skolsvenskan:

"Keskustelu pakkoruotsista on jälleen leimahtanut liekkeihinsä, kun kokoomuksen puoluekokous hyväksyi tänään yllättäen äänin 284-281 aloitteen, joka luopuisi pakkoruotsista peruskoulussa ja lukiossa. Puoluehallitus vastusti aloitteen hyväksymistä.

Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallin pitää päätöstä valitettavana ja on asiasta hämmentynyt, kertoo STT.

Wallin ei osaa vielä sanoa, mitä kokoomuksen päätös tarkoittaa käytännössä. Hän kertoi STT:n mukaan olleensa yhteydessä kokoomuksen puheenjohtajaan Jyrki Kataiseen. Wallin sanoi luottavansa Kataisen sanaan, että mikään ei tule muuttumaan.

Katainen totesi välittömästi puoluekokouksen päätöksen jälkeen, ettei aio viedä aloitetta eteenpäin, mikä kertoo kokoomuksen sisäisestä eripurasta asiaa koskien.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala kommentoi tänään Uudelle Suomelle Venäjällä jylläävää Suomi-kohua. Samassa yhteydessä hän esitti ehdotuksen kielikysymykseen.

Venäjän kieltä on ennenkin esitetty pakkoruotsin tilalle. Esimerkiksi Itä-Suomessa venäjän kielestä on monesti arkielämässä enemmän hyötyä kuin ruotsin kielestä.

Hautala kannattaa pakkoruotsin tapauksessa ehdotusta, jonka on alun perin esittänyt historian professori Henrik Meinander.

- Lukiossa voisi olla vaihtoehtoina pakollinen ruotsi tai pakollinen venäjä. Se olisi yksilöllinen ratkaisu, kumman valitsisi, mutta se valittu kieli pitäisi myös kirjoittaa ylioppilaskokeissa, Hautala esittää.

Hautalan mielestä tällainen järjestely vahvistaisi sekä ruotsin että venäjän kielen asemaa. Hänen mielestään on valitettavaa, että suomalaiset osaavat venäjää niin huonosti.

Hän myös huomauttaa, että ruotsin kirjoittaminen on nykyään vapaaehtoista, mikä on heikentänyt kielen asemaa entisestään."
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/94975-kohu-pakkoruotsista-leimahti-%E2%80%93-tassako-ratkaisu