Pakko voidaan murtaa alueellisesti

Konsekvenserna av Samlingspartiets partidagsbeslut i fråga om den obligatoriska skolsvenskan kommenteras på ledarplats i tidningen Itä-Savo (15.6.)

"Pakkoruotsi nousi mielenkiintoisella tavalla otsikoihin menneen viikonlopun poliittisissa puheissa.

Puoluekokoustaan pitänyt kokoomus linjasi, että se haluaa pakkoruotsin tilalle vapaasti valittavan toisen kielen peruskoulussa ja lukiossa.

Tosin puoluejohtaja Jyrki Katainen ehätti täsmentämään, ettei kokoomus aio murtaa pakkoruotsin asemaa ns. kakkoskielenä kouluissa. Hän ei vie eteenpäin puoluekokouksen kannanottoa.

Kokoomuksen linjaus ällistytti odotetusti RKP:n, jonka puheenjohtaja Stefan Wallin piti valitettavana, jos kokoomus ryhtyy ajamaan pakollisen ruotsin poistamista opetusohjelmasta.

Myöskään keskusta ei aio muuttaa pakkoruotsia koskevia linjauksia. Tämä tuli selväksi tuoreen puheenjohtajan Mari Kiviniemen suulla.

Hän totesi, että hallitusohjelmassa kaikki ovat sitoutuneet kaksikielisyyteen. Jos pakkoruotsi poistettaisiin, oltaisiin isojen kysymysten äärellä.

Osin ristiriitaiset kannanotot ruotsin opiskelusta eivät todennäköisesti johda lyhyellä aikavälillä minkäänlaisiin muutoksiin.

Keskustelua pakkoruotsista lienee silti luvassa. Todellisuudessa uudenlaiseen arviointiin on tarvetta vähintäänkin alueellisesti.

Opetusministeriö vastaanotti äskettäin maamme itäisiltä maakunnilta toivomuksen. Sen ydin on, että Itä-Suomen kunnille annettaisiin kokeiluluontoinen lupa päättää kieliopetuksesta niin, että oppilaat voisivat valita peruskoulussa b1-kieleksi ruotsin tai venäjän.

Pakkoruotsi siis murrettaisiin, ja vaihtoehdoksi tarjottaisiin venäjän kieli. Esitys on ehdottomasti pohtimisen arvoinen. Siinä on järkeä.

Joustavuuden kasvu kielivalinnoissa olisi tervetullutta varsinkin niissä kunnissa, joissa kielten tarve on erilainen. Esimerkiksi matkailusta elävässä Etelä-Savossa venäjän kielen merkitys kasvaa koko ajan.

Venäläisiä matkailijoita tulee pystyä palvelemaan heidän omalla kielellään. Sen vuoksi on tärkeää, että venäjää voisi halutessaan lukea b-kielenä jo peruskoulusta alkaen."
http://www.ita-savo.fi/Mielipiteet/pakko_voidaan__murtaa_alueellisesti_10283475.html

Pakko ei ole nykyaikaa, eikä edes viisautta kielivalinnoissa. Mikseivät kunnat saisi itse arvioida, minkä toisen kielen ne tarjoaisivat kouluissaan? Ruotsi ja venäjä voitaisiin panna reilusti kilvoittelemaan asemastaan kakkoskielenä.

|