Wallin:
Venäjä ei saa syrjäyttää ruotsia peruskoulussa


Kulturminister Stefan Wallin säger för Yle Etelä-Karjala att undervisningen i svenska inte får ersättas av ryska i skolorna i östra Finland. Han motivear sin syn med tvåspråkighetsargumnetet.


"RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin ei suostu antamaan itärajan kuntien koululaisille mahdollisuutta opiskella venäjää ruotsin kielen asemesta. Itä-Suomen maakunnat ovat toivoneet kokeilulupaa, jolla koululainen voisi valita B1-kieleksi joko ruotsin tai venäjän.
Itä-Suomen maakunnat, Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Etelä-Savo, ovat esittäneet opetus- ja kulttuuriministeriölle, että seitsemänneltä luokalta alkava kieli voisi ruotsin kielen sijaan olla venäjän kieli.
Maakunnat perustelevat tätä sillä, että venäjän kielen taitoa tarvitaan päivittäin tavallisissa palveluammateissa ruotsin kieltä huomattavasti enemmän. Maakunnat toivovatkin Itä-Suomeen kokeilulupaa venäjän kielen opetuksen aloittamiseksi peruskoulun seitsemänneltä luokalta.
RKP:n puheenjohtaja, kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin ei suostu luopumaan ruotsin kielen pakollisuudesta edes itärajalla.
- Koulun yleissivistävänä tehtävänä on antaa koululaisille mahdollisimman paljon kielitaitoa. Siksi me tarvitsemme sekä venäjää että ruotsia: emme vain jompaakumpaa.
Wallin perustelee asiaa myös Suomen kaksikielisyydellä.
- Olemme Pohjoismaiden naapurivaltio. Huomattava osa kaupasta kulkee Ruotsin kautta. Meillä on myös paljon ystävyys- ja sukulaisuussuhteita. Ruotsin kieli on osa Suomen omaakuvaa ja siksi on hyvä pitää siitä kiinni, sanoo Wallin.
RKP ei halua venäjän kieltä vaihtoehdoksi ruotsille edes itärajalla
Etelä-Karjalassa erityisesti Imatralla ja Pohjois-Karjalassa Tohmajärvellä koululaisten vanhemmat ovat toivoneet venäjän kieltä ruotsin sijaan. Sijaitseehan Imatra vain muutaman kilometrin päässä Svetogorskista ja Tohmajärvi aivan rajan pinnassa, josta sillä on läheiset suhteet Venäjän Värtsilään ja Sortavalaan.
RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallinilla ei lämpene antamaan poikkeuslupaa edes näille kahdelle kunnalle.
- Se joka hallitsee venäjän kielen, hallitsee myös Venäjän markkinoita. On valtti osata venäjää, tunnustaa Wallin.
- Kunnillahan on mahdollisuus tarjota venäjän kielten opiskelua ruotsin kielen rinnalla, mutta se on tietysti resurssikysymys, sanoo Wallin
Rahaa Wallin ei ole antamassa Itä-Suomen maakunnille venäjän kielen opettamiseen vaan siirtää asian opetusministeri Henna Virkkuselle (kok.).
Virallinen kaksikielisyys pysyy ja tulee pysymään RKP:n puolueohjelmassa ja siitä on hyvä pitää kiinni, painottaa Wallin lopuksi."

http://www.yle.fi/alueet/etela-karjala/2010/08/wallin_venaja_ei_saa_syrjayttaa_ruotsia_peruskoulu