Olisiko pakkovenäjä haluttavampi kuin pakkoruotsi?


Tidningen Karjalainen skriver(22.9.)att statsminister Mari Kiviniemis förslag att ersätta tvångssvenskan med tvångsryska kan skapa en dominoeffekt. Den handlar om att svenskan inte längre - ens som frivilligt ämne - platsar i studentexamen.


"Tohmajärven kunnan yritykset antaa oppilailleen mahdollisuus vaihtaa ruotsi venäjän kieleen saattavat vihdoin ottaa tulta. Joensuun-vierailullaan pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) lupaili kokeilun alkamista Itä-Suomessa jo vuoden päästä. Päätös asiasta tehtäisiin tänä syksynä.

Kiviniemen mukaan kokeiluun osallistuville venäjän opiskelijoille annettaisiin vapautus virkamiesruotsin vaatimuksesta. Se olisi tietysti välttämätöntä, jotteivät itäsuomalaiset vanhemmat tulisi allekirjoittaneeksi lapsilleen elinikäistä virkakieltoa valtion virkoihin.

Ruotsin poistamisella pakollisten aineiden joukosta olisi dominovaikutus. Kun sitä ei olisi pakko opiskella peruskoulussa ja virkamiesruotsitutkintoa ei sitten voitaisi vaatia, yliopistotutkinnoistakin ruotsin opinnot voitaisiin tai jouduttaisiin ottamaan pois.

Pakkoruotsiasenteet saivat yllättävästi uutta käyttövoimaa Pohjanmaan aluehallintoriidasta. RKP:n ja ruotsinkielisten siellä saama voitto on todennäköisesti todellinen Pyrrhoksen voitto, kun Keski-Pohjanmaan liittämisaikeet Oulun yhteyteen torpattiin.

Oulu ei käynyt ruotsinkielisille siksi, että virkamiehet ovat siellä pelkän virkamiesruotsin varassa eivätkä siten pysty palvelemaan ruotsia äidinkielenään puhuvia. Jos näin on, mihin virkamiesruotsia ja ruotsin pakollisia peruskouluopintoja tarvitaan? Tätä kysytään lähivuosina ahkerasti verkkokeskusteluissa samalla, kun herätellään kaikenlaista muukalaisvastaisuutta.

Äidinkielestään johtuen suomenruotsalaiset joutuvat todistelemaan suomalaisuuttaan jatkuvasti, eikä se aina suinkaan ole helppoa.

Nyt puhutaan optimistisin sanankääntein pakkoruotsista luopumisesta ja paljon tarpeellisemman venäjän kielen opiskelumahdollisuuden antamisesta. Tavoitteena on, että oppilaiden vanhemmat voisivat valita ruotsin ja venäjän välillä, jolloin ruotsikin pääsisi pakkoleimastaan.

Pakkoruotsista on kuitenkin olematon matka pakkovenäjään. On yltiöoptimistista kuvitella, että jatkuvalla kulukuurilla olevat kunnat pystyisivät todella tarjoamaan sekä ruotsia että venäjää sekä niiden lisäksi vielä tuntijakouudistuksen vaatimuksen mukaisesti englannin ohella valittavaksi muita vieraita kieliä.

Käytännössä siellä, missä venäjä olisi vaihtoehtona, olisi pian pakkovenäjä. Sekö vieraine aakkosineen, venäläisiä kohtaan tunnettavien ennakkoluulojen siivittämänä olisi lapsille ja heidän vanhemmilleen ruotsia haluttavampi vaihtoehto?

Pääministeri saattoikin haistella vierailukohteensa tuulia Joensuussa liian herkällä nenällä. Ainakin SDP:n taholta korostettiin heti tiistaina asian vaativan perusopetuslain muuttamista eli eduskunnan päätöstä."