När ketchupflaskan överraskade

Ledarskribenten Jan-Erik Andelin i Östra Nyland och Borgåbladet 8.11. (www.ostnyland.fi) skriver att Sfp i frågan om tvåspråkiga måste välja mellan nykonservativ traditionalism och liberalism.

"Helsingin Sanomat överraskade väldigt många med enkäten som visade att så många finskspråkiga föräldrar i huvudstadsregionen vill skicka sina barn till en skola där man får betydligt mera undervisning på svenska. I Esbo var andelen över 60 procent.

Där kom ketchupen ur flaskan med kork och allt.

Först hade vi haft ett otrevligt och nojigt riksdagsval 2011. Det sades en hel del fientligt om svenskan i Finland, vilket i alla fall ebbade ut till själva valet. Ändå var vi oroliga när Sannfinländarna vann, också om de sedan inte har gjort särskilt många påhopp på det svenska. Riksdagsgruppen verkar fortfarande sitta och fundera vilken sida av spelkorten som är framsidan.

När så otroligt många finskspråkiga i HS-enkäten säger att de vill ta del av glädjen att kunna svenska, borde det vara skumpa, glad revolution och karneval i Svenskfinland. Men icke det. I stället är ledande finlandssvenskar surmulna som vädret den dag Gustav II Adolf knockades av sin häst i Lützen. "Dom ska inte tro att dom kan komma och ta vårt", liksom.

Det behövs förstås mer belägg för att den gladsvenska trenden à la Helsingin Sanomat är sann. Men tecknen är många. Se bara på prisbelönta Senja opettaa ruotsia på Facebook - närmare 11 000 finländare har lockats att sitta och småjobba sig till en bättre svenska genom att ordleka på webben.

Den enda varning man kan ta till sig är Åbo Underrättelsers (ÅU 5.11); om att svenskan inte bara är "instrumentell", det vill säga ett verktyg, som bara råkar vara pop på finska just nu. För oss andra är svenskan en del av livet.

SFP:s Ulla-Maj Wideroos, debattör i OBS 3.11, hade rätt när hon sade att vi behöver veta vad vi praktiskt menar med den här vurmen för tvåspråkighet innan vi säger ja till den. Men det var också det enda hon hade rätt i.

I övrigt representerade Wideroos en sur Margot Honecker-attityd* om att ingenting går att göra kring språkmuren och vem som vandrar in och ut genom den "innan det finns tillräcklig forskning" och "ett starkt regelverk". Samma sakta i backarna-tongångar har beslutsfattare alltid strax innan folket väller genom avspärrningarna, jublar och tar för sig av friheten.

Partiordförande Stefan Wallin hade då ändå i sin Svenska Dagen-kolumn till de finlandssvenska tidningarna en försiktigt positiv formulering om att det stora intresset för svenskan i Finland är bra.

SFP står nu och väger mellan att på riktigt bli en nykonservativ traditionaliströrelse eller att vara en verkligt frisinnad och liberal rörelse som också språkligt är välkomnande och förespråkar de omfattande lösningar som behövs.

- - -

* Margot Honecker, DDR:s utbildningsminister 1963-89. Citatet "Ingen kan på allvar förvänta sig att jag skulle offra min syn på världen och min övertygelse på samtidshistoriens altare" tillskrivs henne."