Ruotsi-Suomi 5-0

8 aug 2012 | Kari Arola
Ruotsi-Suomi 5-0. Tuollainen ottelutulos on painettu Tukholman kävelykadulla turisteille kaupiteltavaan t-paitaan. Suomalaista risteilyturistia moinen naapurimaan ylvästely ärsyttää. Turhaan. Totta vie Ruotsi on nuijinut Suomen milloin jääkiekossa, milloin jalkapallossa ja milloin missäkin urheilulajissa perinpohjaisesti, usein vielä viimesekunneilla tai kalkkiviivoilla.

Itämeri itkee ja järvet vaikeroivat

Itämeren alueen päättäjät yhdestätoista valtiosta kokoontuivat hiljattain pieneen saksalaiseen rannikkokaupunkiin Stralsundiin. Siellä pohdittiin EU:n ja Venäjän yhteistyötä Itämeren pelastamiseksi. Mitään konkreettisia päätöksiä ei kuitenkaan tehty. Suomen pääministeri toivoi valtioilta sitoumuksia omien päästöjensä vähentämiseen.

Guggenheimin kummajainen

Pistäydyin avecina Guggeheim-taidemuseosssa Bilbaossa. Ensimmäisen päivän kiertelemme mahtavaa monumentaalista wau-rakennusjättiläistä ulkoapäin. Toisena päivänä menimme sisälle. Bilbaota hallitseva Guggenheim-rakennus teki syvän vaikutuksen. Nimittäin heräsin museossa vierailun jälkeisenä yönä painajaiseen yltä päältä hikisenä.

Työuriin joustoja

Meille suurille ikäluokille on ollut itsestään selvää, että ihmisen on oltava työteliäs ja että joutilaisuus on pahasta. Työ on meille toimeentulon lähde ja myös keskeinen elämänsisältö. Jo kansakoulussa päihimme tauottiin, että ihmisen, joka ei työtä tee, ei pidä leipääkään syömän. Nyt me sodan jälkeisessä vauvabuumissa syntyneet olemme jääneet tai jäämässä eläkkeelle.

Uusi pohjoinen on kohta täällä

Pohjola kokee lähivuosikymmeninä valtaisan mullistuksen. Skandinavian, Venäjän ja Yhdysvaltainen pohjoisosat sekä Kanada nousevat yhdeksi maapallon väestön ja inhimillisen toiminnan suureksi keskittymäksi.

Ei venäjää ruotsin kustannuksella

Citymaastureiden letka liikkuu katkeamattomana virtana pitkin pienen itäsuomalaisen maalaismaisen pikkukaupungin pääkatua tai oikeammin taajaman halkovaa tietä. Näky toistuu jokaisena vuodenvaihteena. Autojen rekisteritunnuksissa seisoo RUS.

Kuihtuvaan pohjoismaiseen yhteistyöhön oppia Niemiseltä

7 nov 2011 | Kari Arola
"Kom igen, Jarkko! Kom igen, Jarkko! Bravo!" Näin hihkui täpötäysi Kungliga Tennishallenin katsomo, kun se kannusti suomalaista tennisihmettä Jarkko Niemistä tämän taistellessa väsymystä ja ranskalaista huipputaituria Gael Monfisia vastaan Tukholman ATP-turnauksen loppuottelussa. Nieminen on aina Tukholma Openissa yleisön suosikki. "Utan någon svensk i turneringen är Jarkko så närä ett hemmahopp...

Ruukin ja riikinruotsia

"Från Sverige eller Finland", arvuutteli tukholmalainen nuori mies Kanariansaarilla, kun käyskentelin lomalaisena pitkin hikisen paahteista rantabulevardia.
  • 1 (current)